Tämä mielipidekirjoitukseni julkaistiin Turun Sanomissa 10.2 2010

Turun peruspalvelujohtaja on esittänyt peruspalvelulautakunnalle, että eräistä päivähoitotiloista tulee luopua. Lakkautettavien listalla on mm. Betaniankadun päiväkoti. Vanhemmat ja henkilökunta ovat ihmetelleet, miksi pidetty ja toimiva päiväkoti halutaan ajaa alas.

Esiopetusikäiset lapset olisi tarkoitus siirtää alueen koulutiloihin. Tämän valmistelu on kuitenkin kesken, eikä ole takeita siitä, että kouluissa on vapaana tarvittavia tiloja. Kouluverkkoratkaisujen tuomia muutoksia ei ole huomioitu, esimerkiksi Martin kouluun tulee siirtymään lapsia Kerttulin koulun alueelta, kun se lopettaa toimintansa vuonna 2012. Myös se tosiseikka on unohdettu, että Martin alueella on tilastojen mukaan paljon pieniä lapsia. Päivähoitopalveluita olisi järkevää ja ympäristöystävällistä tarjota lähellä koteja.

Peruspalvelulautakunnan esittelytekstissä todetaan, että kyseisten tilojen vuokramenojen poistuminen on huomioitu jo vuoden 2010 budjetissa. Virkamiehet ovat siis jo viime vuoden puolella katsoneet, että tiloja ei enää jatkossa käytetä.
Päiväkodin henkilökuntaa on tiedotettu asiasta kuitenkin vasta kolmea arkipäivää ennen lautakunnan kokousta (27.1.2010), jossa päätös lakkauttamisesta oli tarkoitus tehdä. Vanhempia on ollut tarkoitus informoida vasta päätöksenteon jälkeen. Tavoite on siis ilmeisesti ollut, että päätös saadaan tehtyä ilman että kukaan ehtii asiasta älähtää.

Tämäkö on asianmukaista asioiden valmistelua? Henkilökuntaa ei kuulla, kuntalaisille ei anneta mahdollisuutta vaikuttaa päätöksiin?

Päivähoitopaikka on tärkeä asia perheille. On elitististä ja ylenkatsovaa suunnitella lasten siirtoja kuulematta niitä henkilöitä, joita asia eniten koskettaa; lapsia ja heidän vanhempiaan. Yhteistoimintamenettelyä ei ole toteutettu asianmukaisesti, ja ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta on valmistelussa sivuutettu täysin.
Tavoite on siirtää Betaniankadun yksikkö yksityiselle palvelunjärjestäjälle. Yksityiset päiväkodit ovat toki tuoneet vanhemmille valinnanvaraa, mutta perheiden mahdollisuutta valita ei kuitenkaan lisää se, että jo olemassa olevia, toimivia palveluja yksityistetään.

Olemmeko pian tilanteessa, että kunnallisia päivähoitopaikkoja ei riitä kaikille halukkaille, koska omat palvelut on ajettu alas? Turku tarvitsee myös omaa palveluntuotantoa.

Varhaiskasvatus siirtyy opetustoimen alaisuuteen elokuussa. On outoa, että tällaisia palveluverkollisia ratkaisuja halutaan tehdä kiireellä juuri ennen siirtoa. Asiasta onkin pyydetty lausuntoa opetuslautakunnalta.

Jatkossa virkamiesten tulisi valmisteluvaiheessa aidosti neuvotella myös työntekijöiden kanssa. Kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ei saa polkea, vaan asioista on tiedotettava avoimesti ja ajoissa.

Mette Karlsson
Turun kaupunginvaltuutettu, opetuslautakunnan jäsen
Vihreät