Työkaveri kertoi hakevansa heidän pian vuoden vanhalle lapselleen päivähoitopaikkaa. Hän oli järkyttynyt tutustuttuaan päivähoitomaksuihin. Kahden kohtalaisen hyvin toimeen tulevan vanhemman ainoan lapsen maksu ei vielä taloutta kaada, mutta kollega kertoi ihmetelleensä, miten pienituloiset, kahden, kolmen lapsen vanhemmat kykenevät maksamaan päivähoitomaksunsa. Kun mukaan lisätään perheen lasten päivähoitopaikkojen hajautuminen eri puolille kaupunkia, työ- ja päivähoitopaikkojen välillä ajelu ja vielä työelämän paineet, ei ole ihme, jos pienten lasten vanhempia väsyttää ja kiristää.

Itselläni ei jälkikasvua (vielä) ole, mutta ystävillä on pieniä lapsia. Välillä seuraan perheen pyöritystä kauhun ja ihailun sekaisin tuntein. Aika, raha ja kestävyys ovat kortilla, vaikka toisaalta rakkautta, iloa ja lämpöä onneksi yleensä riittääkin.


Aamuinen keskustelu työkaverin kanssa nousi mieleen kun luin päivän Turun Sanomia. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi oli puolueen kesäkokouksessa suominut vihreiden budjettikritiikkiä. Vihreät kun vaativat, että veronkevennykset tulisi kohdistaa pieni- ja keskituloisille. Ravin mielestä "pienituloisten tukemiseen on löydettävissä toinen verotuksellinen mekanismi". Yhtenä keinona Ravi mainitsee päivähoitomaksujen alentamisen.


Anteeksi nyt vaan, mutta eikö juuri kokoomus halunnut poistaa päivähoidon alimman, nollamaksuluokan kokonaan? Päivähoitomaksut muuttuivat 1.8., ja toki uudet maksut tuovat keskituloisille helpotusta. En kuitenkaan muista kokoomuksen ehdotelleen pienituloisten aseman parantamista päivähoitomaksujen alentamisella, siitä asiasta huolen pitivät vihreät.


Samassa Turun Sanomien jutussa Ravi "näkee punaista Sdp:n Jutta Urpilaisen puhuessa maksuttoman päivähoidon puolesta". Ravin mukaan "hoitoratkaisut kuuluvat perheelle".


Toki kuuluvat, perheelle ensisijaisesti ja yksinomaan, mutta ei se sitä tarkoita, etteikö yhteiskunnan tehtävä olisi tukea heitä, jotka tukea tarvitsevat. Koko päivähoitomaksukeskustelun aikana ei ole riittävän hyvin selvitetty, millainen vaikutus verotuloihin olisi päivähoitomaksujen radikaalilla alentamisella tai jopa poistamisella. Liian korkeat päivähoitomaksut eivät saisi olla kenellekään pakottava syy kotivanhemmaksi jäämiselle.