Taideakatemian sirkuksen ja nukketeatterin koulutukset ajetaan alas. Turku menettää koulutuskenttänsä kirkkaimpia helmiä. Tästä on sovittu Turun AMK:n johdon ja Opetusministeriön välisissä tulos- ja tavoiteneuvotteluissa viime viikolla. Henkilökunnalle asiasta on tiedotettu vain oppilaitoksen intran kautta.

Miksi juuri nämä spesiaalit alat päätetään lopettaa? AMK:n rehtori Juha Kettunen sanoo tänään Turun Sanomissa, että Diakin viestinnän koulutuksen siirtymisellä Taideakatemiaan on osansa tässä päätöksessä. Eli myöntää, että jo kertaalleen lopetustuomion saanut koulutus saatiin nukkiksen ja sirkuksen hinnalla. Kettunen sanoo, että "Ministeriö kysyi viime keskiviikkona käydyissä tavoiteneuvotteluissa, mistä olemme valmiit luopumaan ja näihin päädyttiin." Miksi juuri näihin koulutuksiin? Näitä ei ole missään muualla Suomessa. Koulutukset ovat pohjoismaalaisittainkin ainutlaatuisia. Nukketeatteria ei opeteta muualla Pohjoismaissa tai Baltiassa. Sirkuksen koulutus arvostetaan erittäin korkealle Euroopan sirkuskoulujen yhteistyöverkostossa Fedec:ssä. Valmistuneet sijoittuvat työelämään erittäin hyvin, esimerkiksi keväällä 2008 valmistuneet ovat kaikki sijoittuneet sirkuksen työelämään: opettajiksi, ohjaajiksi ja esiintyjiksi

Kettunen sanoo, että Opetusministeriön mukaan Turun AMK:lla on liian laaja kirjo kulttuurin koulutusta. Samoissa neuvotteluissa TuAMK:lle myönnettiin kuitenkin myös uutta koulutusta, eli Diakista siirtyvä viestinnän koulutus sekä aivan uusi elokuvan ja tv:n koulutusohjelma. Tässä ei ole mitään logiikkaa, jos samaan aikaan vaaditaan koulutusten lakkauttamista. Turulta viedään vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä, kaupungin pitää nyt laittaa ministeriölle hanttiin. Onko ministeriössä suunnitelmia siirtää nämä koulutukset jonnekin muualle? Tällä päätöksella nimittäin molempien alojen korkeakoulutus loppuu Suomesta kokonaan.

Nukketeatteri ja sirkus on nostettu kärkeen myös Turun kulttuuripääkaupunkihakemuksessa sekä ensi vuoden ohjelmassa. On irvokasta ja katastrofaalista, että vuodesta 2011 ei tulekaan sirkuksen ja nukketeatterin juhlaa, vaan ainutlaatuisten, vetovoimaisten koulutusten requiem ja surujuhla.

PS. Sirkuksen valmistuvien opinnäytetyöfestivaali Grande Finale alkaa lauantaina. Kannattaa nauttia, kun vielä voi.