Opetuslautakunta kokoontui keskiviikkona 18.3. Asialistalla oli suurena asiana Kouluverkko 2009 -raportti, lisäksi odotettavissa oli esimakua säästöjen aiheuttamista paineista.

Säästöistä sen verran, että asia etenee nyt seuraavasti: kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina 16.3., tämän jälkeen asia tulee valtuustolle ylimääräisessä kokouksessa 23.3. ja päätettäväksi 30.3. Kun hallintokuntakohtaiset säästötavoitteet on valtuustossa päätetty, ryhtyvät hallintokunnat ja lautakunnat tai liikelaitosten johtokunnat työhön, eli pohtimaan, mistä säästetään ja miten. Toki alustavia suunnitelmia on jo tehty, ja opetustoimen osalta onkin lehdistä luettu mm. henkilökunnan lomautussuunnitelmista.

Varsinaisia säästöihin liittyviä asioita kokouksessa käsiteltiin kaksi. Ensimmäinen oli opetustoimenjohtajan ehdotus, että helmikuun alussa päätettyjen uusien koulukuraattorien ja -psykologien virat päätettäisiin taloudellisen tilanteen vuoksi jättää täyttämättä. Lautakunta keskusteli asiasta, ja päätti jättää sen pöydälle odottamaan valtuustolta tulevia lopullisia säästötavoitteita. Näin ollen asiaan palataan seuraavassa kokouksessa 8.4., eli valtuuston päätettyä säästöistä. Itse olin asiassa samaa mieltä. Näyttää pahasti siltä, että rahaa kyseisten virkojen täyttämiseen ei ole, mutta päätös virkojen täyttämättä jättämisestä voi hyvin odottaa siihen asti, kunnes näemme todellisen säästötarpeen ja pääsemme keskustelemaan siitä, mistä lopulta leikataan.

Toinen asia on myös erittäin vaikea ja kipeä. Opetustoimenjohtaja esitti, että taloudellisista syistä lukuvuodelle 2009-2010 otettavat määräaikaiset työntekijät palkattaisiin aiemman elokuun alusta heinäkuun loppuun -käytännön sijaan alkaen 17.8.2009 ja päättyen 5.6.2010. Näin ollen määräaikaiset olisivat kesän ajan työttöminä, ja palveluksessa ainoastaan opetusaikana. Lisäksi esitettiin, että ”Muiden henkilöiden kuin opettajien ja avustajien osalta tulee esimiehen erittäin tarkkaan harkita tarve määräaikaisen henkilöstön ottamisessa ja että vain erittäin perustelluista syistä virastopäällikkö voi tehdä asiassa muun ratkaisun.” Henkilöstöpäällikkö korosti, että asiassa tulisi saada päätös nyt, koska kouluissa suunnitellaan jo hyvää vauhtia syksyn toimintaa ja palkattavia määräaikaisia.

Työskentelen itse määräaikaisessa työsuhteessa, ja olen joutunut tilanteeseen, jossa työsuhdettani on pätkitty, ja lomien ajaksi on jäänyt työttömyysjaksoja. Ymmärrän ratkaisun, mutta sitä on vaikea hyväksyä. Keskiviikon kokouksessa asia jäi pöydälle, odottamaan niinikään valtuuston asettamia säästötavoitteita. Itse olin sitä mieltä, että tuo vaikea ja todella ikävä päätös olisi pitänyt tehdä jo nyt, jotta koulut voisivat jatkaa syksyllä alkavan lukuvuoden suunnittelua ja määräaikaisten rekrytointia. Tämän ratkaisun säästövaikutus olisi noin 250.000 euroa. Kaikkiaan opetustoimen säästötavoitteeksi näyttää olevan muodostumassa liki neljä miljoonaa euroa. Jostain on siis pakko leikata. Opetustoimen kuluista yli 70 % koostuu henkilöstömenoista, joten niihin olisi erittäin vaikea olla koskematta. Erityisesti kun se loppuosuus, eli esimerkiksi opetusmateriaalit, laitehankinnat jne. on jo nyt vedetty erittäin tiukalle.

Lopuksi kouluverkosta. Olen saanut turkulaisilta opettajilta ja vanhemmilta muutamia yhteydenottoja ehdotuksesta. Suurin huolenaihe liittyy ymmärrettävästi Kerttulin koulun lakkauttamiseen, jolloin tiloihin siirtyisi yhdistyvät Kupittaan ja Aurajoen lukiot. Kysyin kokouksessa, miten alueen lasten sijoittuminen muihin kouluihin aiotaan hoitaa. Suunnitteilla on, että osa siirtyy Luostarivuoreen, osa Nummenpakan kouluun, asuinpaikasta riippuen. Pienten lasten, eli 1-2 luokkalaisten opetus tullaan hoitamaan Seikkailupuistoon rakennettavalla koululla, jonka tilojen olisi tarkoitus palvella Seikkiksen toimintaa iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Kouluverkkoasian käsittely jatkuu nyt siten, että kaikki halukkaat tahot voivat toimittaa asiasta lausuntonsa opetuslautakunnalle 15.4. klo 15.00 mennessä. Toivon, että lausuntoja tulee. Lisäksi asiasta järjestetään ainakin kaksi informaatiotilaisuutta 9.4. mennessä. Koulujen henkilökunnille järjestetään omia infoja. Lautakunta tekee asiasta päätöksen 6.5. kokouksessaan.

Kouluverkkoratkaisun välittömät säästöt ovat vajaan parin miljoonan euron luokkaa. Järjestelemällä koulujen toimintaa saavutetaan kuitenkin säästöä investointitarpeissa 10-20 miljoonaa euroa, eri ratkaisuista riippuen.

Melko ahdistuneena odotan ensi maanantain valtuuston kokousta, jossa keskustellaan kurjasta taloustilanteesta. Toivottavasti yhteinen tahto säästöihin löytyy poikki puoluelinjojen ja hallintokuntien. Jotkut poliitikot kun suhtautuvat asiaan edelleen melko köykäisesti, ”tämä on virkamiesten pelottelua” -tyyppisillä kommenteilla. Jarrua on pakko painaa nyt. Ja todennäköisesti uudelleen vielä syksyllä. Lapsista ei kuitenkaan pitäisi säästää, mutta väistämättä joudumme kajoamaan myös lasten ja perheiden palveluihin. Tulevat viikot näyttävät, miten paljon.