Terveisiä kaupunginvaltuuston kokouksesta. Jätin valtuustoaloitteen päivähoidon palvelutakuun käyttöönottomahdollisuuksien selvittämisestä. Aloite kuuluu seuraavasti:

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Turussa selvitetään mahdollisuutta ottaa käyttöön Oulun kaupungin tavoin päivähoidon palvelutakuu, joka takaa lapselle mahdollisuuden palata samaan hoitopaikkaan hoitotauon jälkeen.

Käytännön mukaan, mikäli perheen kokopäivähoidon tarve loppuu, perhe voi luopua kokopäivähoitopaikasta kuukautta pidemmäksi ajaksi. Tästä tehdään palvelutakuusopimus. Kun perheelle tulee tarve siirtyä takaisin kokopäivähoitoon, tarjotaan viimeistään viikon kuluessa asian tiedoksi saamisesta hoitopaikka samasta päiväkodista.


Tämä olisi hyvin toimivana käytäntönä merkittävä asia perheille, joissa esimerkiksi äiti on jäämässä seuraavan lapsen johdosta äitiyslomalle, tai jompi kumpi vanhemmista jää työttömäksi. Lapsi uskallettaisiin ottaa päivähoidosta kotiin, jos olisi takuu, että lapsi pääsisi takaisin tuttuun päiväkotiin. Tällä hetkellähän monet perheet eivät uskalla ottaa vanhempaa lasta kotiin, koska ajatellaan, että on helpompaa yrittää saada lähipäiväkotiin yksi uusi paikka, nuorimmalle, kuin useampaa uutta paikkaa. Selvitettävä tietysti on, että tällainen takuu ei johda ryhmien ylitäyttöön. Tai siihen, että johonkin päiväkotiin joutuu jonottamaan pitkiä aikoja, koska paikkoja varataan kotona oleville lapsille.