Turun kaupunginvaltuustossa kaudella 2009-2012 toimivat ryhmät pääsivät viime vuoden lopulla sopuun tulevan kauden tärkeimmistä tavoitteista. Nämä kirjattiin ryhmien väliseen sopimukseen, jonka allekirjoittivat kaikki valtuustoryhmät. Tämä on iloinen uutinen, sillä tällöin kaikki valtuustossa istuvat ovat sitoutuneet näiden yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Aika ja käytäntö tietysti näyttävät, miten tämä tulee toteutumaan. Sopimusta neuvoteltiin ja viilattiin hartaasti ja pitkään, mutta tekstissä on tietysti aina tulkinnanvaraa. Konkreettisia asioita kun siitä löytyy kovin vähän. Itse esimerkiksi iloitsen kohdasta ”kulttuuri tulee läpäisyperiaatteen mukaisesti ottaa huomioon kaikessa kunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa”. Viisas lause, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Miten kulttuuri huomioidaan, ja millainen painoarvo sille annetaan? Haluan uskoa, että suurin osa Martin ja Mikaelin sivukirjastojen lakkauttamisesta päättämässä olleista ihmisistä tietää ja tunnustaa laajan ja monipuolisen kirjastoverkkomme arvon. Tästä huolimatta kirjastojen tarpeellisuus ja kuntalaisten mielipide jäi kakkoseksi talouden realiteettien rinnalla.

Poimin tähän muutamia muitakin kohtia ja korulauseita valtuustoryhmien välisestä sopimuksesta. Palveluista sopimuksessa sanotaan mm. seuraavaa: ”ennaltaehkäisevä työ otetaan linjaavaksi ajatukseksi palvelutuotannon kehittämisessä” ja ”lasten ja nuorten kasvua tuetaan panostamalla lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten ja nuorten pahoinvointi vähenemään (lastensuojeluilmoitukset, huostaanotot)”. Nämä ovat tärkeitä asioita, ja olen tyytyväinen siitä, että ne on nostettu esiin ryhmien välisessä sopimuksessa. Puhuin itse vaalikampanjassani ennaltaehkäisyn puolesta ja kävin mielenkiintoisia keskusteluja ihmisten kanssa siitä, miten puuttumalla ongelmiin ajoissa voidaan ehkäistä inhimillisiä tragedioita ja saada aikaan säästöjä. Toinen itselleni tärkeä asia kampanjassani oli päivähoito- ja opetuspalveluiden laadun ja saavutettavuuden takaaminen. Sopimuksen mukaan ”pienten lasten palveluita kehitetään mahdollisuuksien mukaan lähipalveluperiaatteella yhdistämällä päiväkodit, esikoulut ja alakoulut saman katon alle”. Tämä on hyvä tavoite; pienenneet ikäluokat pakottavat Turun karsimaan kouluverkkoaan, ja riskinä on, että koulumatkat kasvavat kohtuuttoman pitkiksi. Yhdistämällä päivähoito-, esiopetus- ja alakoulutoimintoja voitaisiin edes pienimmille koululaisille taata mahdollisuus lähikouluun. Yksi harvoista konkreettisista sopimukseen kirjatuista asioista kuuluukin: ”varhaiskasvatuksen siirrosta opetustoimen yhteyteen päätetään vuoden 2010 alussa, siten että siirto opetustoimeen on mahdollista 1.8.2010”. Tämänhän piti toteutua jo viime valtuustokaudella, mutta demarit ovat ansiokkaasti pistäneet asiassa hanttiin. Siirron yhteydessä on tietysti pidettävä huolta siitä, että kaikille toiminnoille voidaan taata riittävät resurssit. Tällöin tuleekin vedota sopimuksen kohtaan ”lasten ja nuorten palveluissa turvataan päivähoidon monipuolisuus ja perusopetuksen hyvä laatu, ja määritetään ryhmien enimmäiskoot”.

Totean edelleen vaalikampanjani aikana ehkä eniten käyttämäni lauseen: ”Lapsista ei voi säästää”. Olenkin erittäin tyytyväinen päästessäni tulevan valtuustokauden aikana työskentelemään tämän asian hyväksi. Turun vihreiden luottamuspaikkajaossa minua esitetään opetuslautakunnan jäseneksi ja suomenkielisen jaoston varajäseneksi. Lopullisen valinnan sinetöi kauden ensimmäinen valtuuston kokous ensi maanantaina 26.1.

Vielä muutama asia valtuustoryhmien välisestä sopimuksesta. Otsikon ”Tehoa päätöksentekoon” alla linjataan seuraavaa: ”kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa sekä lauta- ja johtokunnissa luodaan aikataulu merkittävien asioiden valmistelulle ja päätöksenteolle”. Hyvä, toivottavasti tulevan kauden aikana merkittäviä kehitysaskeleita saadaan otettua edellistä kautta enemmän ja nopeammin. Ja vielä: ”valtuustokauden alussa sopimusryhmät perustavat työryhmän, joka valmistelee tehostamistoimia vuoden 2009 maaliskuun loppuun mennessä koskien mm. tarpeettoman materiaalin sekä kokousten määrän vähentämiseksi -- hallinnolta edellytetään vastaavaa työskentelyä turhan byrokratian karsimiseksi, hallinnon keventämiseksi ja valmistelun tehostamiseksi”. Säästöjä on saatava aikaan priorisoimalla toimintoja ja tehostamalla työskentelyä. Näitä asioita pidin esillä myös omissa vaaliteemoissani. Sen sijaan olen pettynyt siihen, että puhuttaessa hyvästä hallinnosta ei kaupungin roolista työnantajana puhuta mitään. Turun kaupunki on merkittävä työnantaja ja mielestäni sillä on suuri vastuu ja mahdollisuus näyttää esimerkkiä siitä, miten hyvä työnantaja toimii. Pätkätöistä, reilusta hallinnosta ja osallistumismahdollisuuksia työpaikan päätöksiin ei sopimuksessa puhuta. Näissä asioissa kaupungilla on kuitenkin vielä paljon parantamisen varaa.

Tietysti moni asia jää sopimuksessa pienemmälle huomioille, ja monesta linjataan vain jotain kovin yleistä. Merkittävää kuitenkin on, että kaikki ryhmät allekirjoittivat sopimuksen. Itse toivon sen tarkoittavan aiempaa avoimempaa ja tehokkaampaa yhteistyötä yli puoluerajojen. Meillä pitää olla yksi yhteinen suuri tavoite; kehittää Turkua ja rakentaa kaupungille parempaa tulevaisuutta. Siinäpä haastetta kerrakseen.