Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta käsitteli kokouksessaan 9.3. lautakunnan vastausta kaupunginhallituksen jäsenen Piia Elon selvityspyyntöön. Selvityspyyntö koski perhepäivähoito- ja päivä-hoitopalveluiden järjestämistä. Elo tiedusteli kaupungin kyvystä hoitaa päivähoito syntyvyyden ollessa nousussa.

Selvityksestä käy ilmi, että toimenpiteisiin on ryhdytty. Tosiasia kuitenkin on, että päivähoitopaikkatilanne Turussa on surkea. Lapsia on päivähoidossa nyt parisataa enemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan. Lisäksi päivähoitopaikkaa odottaa usea perhe. Karkeasti ottaen tarvitsisimme heti viisi uutta päiväkotia.

Joitakin päiväkotitiloja joudutaan sulkemaan remontin vuoksi. Mm. Kellonsoittajankadun suuri päiväkoti suljetaan lähiaikoina uudisrakennushankkeen tieltä, ja nämä lapset on kyettävä sijoittamaan muihin päivähoitoyksiköihin. Lisäksi perhepäivähoitajien määrä laskee jatkuvasti, uusia perhepäivähoitajia ei saada rekrytoitua eläköitymistä vastaavaa määrää. Kaupungissa toimivat yksityiset päiväkodit ovat täynnä. Vuosi sitten kaupunki päätti luopua eräistä päivähoitotiloistaan. Suurin osa näistä tiloista on päätöksestä huolimatta pidetty toiminnassa tilanteen helpottamiseksi. Keskiviikkona lautakunta päätti vuokrata lisätilaa seurakunnalta Hannunniitussa. Tämä helpottaa hiukan, tosin ei missään nimessä riittävästi, itäisen Turun tilannetta.

Varhaiskasvatus siirtyi opetustoimeen viime elokuussa. Sen jälkeen on käynyt selväksi se surullinen tosiseikka, että jo vuosia sosiaali- ja terveystoimi on laiminlyönyt kaupungin varhaiskasvatusta. Toiminta on ollut alibudjetoitua, siihen ei ole panostettu, eikä sitä ei ole kehitetty vastaamaan tulevaisuuden näkymiä. Kasvatus- ja opetustoimi on nyt tiukan paikan edessä; miten selvitä näistä haasteista nopeasti, jotta turkulaisille perheille kyetään takaamaan laadukkaat ja saavutettavat päivähoitopalvelut?