Huh. Takana on erittäin mielenkiintoinen keskustelutilaisuus päivähoidosta ja palveluseteleistä. Kiihkeään keskusteluun osallistuivat runsaslukuisen yleisön lisäksi asiantuntevat vieraamme (ks. edellinen postaukseni). Lisäksi kuulijoihin lukeutui myös opetustoimenjohtaja, jonka alaisuuteen varhaiskasvatus syksyllä siirtyy. Kiitos vielä kaikille osallistujille! Pääviesti oli, että hiljattain alkaneessa palvelusetelissä on vielä aukkoja ja parannettavaa, eli töitä on tehtävä vielä rutkasti, ennen kuin se on varteenotettava vaihtoehto päivähoidon järjestämisessä. Mutta jos muutoksia saadaan tehtyä, palvelusetelistä saattaa tulla erittäin toimiva väline. Itselleni jäi sellainen tuntu, että viestit menivät perille. Peruspalvelulautakunta käsittelee palveluseteliä jo huomisessa kokouksessaan, ja itse toivon, että ainakin kattohintaa nostettaisiin. Nyt se on auttamatta liian alhainen, jotta yksityiset päiväkodit sillä pystyisivät laadukasta palvelua tuottamaan. Muita ongelmia ovat mm. sisaralennuksen puute ja vapaat kesäkuukaudet, sekä erityisen tuen tarpeen toteuttaminen.

Eihän mikään järjestelmä ole valmis heti syntyessään. Mutta lapsiperheet, joita tämä asia koskettaa, ovat todella hätää kärsimässä. Oikeaa ja riittävää tietoa ei ole ollut saatavilla, ja päivähoito on nyt liian monen muutoksen edessä. Ihmetyttääkin, miksi juuri päivähoito (jolla on juuri edessään jo melko pitkään tiedossa ollut siirto toiseen hallintokuntaan) on valittu kokeilun kohteeksi.

Meidän peruspalveluista huolta kantavien poliitikkojen pitää jatkossa taistella entistä kiivaammin valtuuston budjettineuvotteluissa, jotta rahat riittävät perustarpeisiin. Virkamiehiltä toivoisin, että asioiden valmisteluprosesseihin otettaisiin aidosti mukaan ne tahot, joita kyseessä oleva asia koskee. Ehkä ainakin osa näistä ongelmista olisi vältetty jo etukäteen, jos esimerkiksi yksityisen palveluntuottajan näkökulmaa olisi kuultu hyvissä ajoin. Kentällä se asiantuntemus on.