Kirjoitin Turun Sanomien mielipidepalstalle viime viikolla kirjoituksen Toriparkista. TS ei kirjoitusta kuitenkaan julkaissut, joten laitan sen tänne:

Myös Sdp:n kunnioitettava kuntalaisten mielipidettä

Turun toriparkista kansanäänestystä vaativa kansalaisliike luovutti 2.12.2008 kaupunginvaltuustolle kunnallisen kansanäänestysaloitteen. Aloitteessa kaikkiaan 12 800 turkulaista vaatii neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Turun toriparkkihankkeesta. Vaadittava määrä, joka kansanäänestystä voi vaatia, on 5 % kunnan äänioikeutetuista asukkaista, ja tuo määrä saavutettiin miltei tuplaten. Kaupunginvaltuuston on nyt otettava asia käsittelyyn ja päätettävä, järjestetäänkö kansanäänestys. Asia on tulossa seuraavan valtuuston listalle.

Turun Sanomat uutisoi 20.1. että Turun toiseksi suurin valtuustoryhmä Sdp on ilmoittanut kannattavansa toriparkkihanketta. Demariryhmä vatvoi kantaansa kauan, syksyn kuntavaalien yli. Ryhmän myönteinen kanta on tullut monille, myös äänestäjille, yllätyksenä. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen tietojen mukaan epäilevästi tai kielteisesti toriparkkiin suhtautui ennen vaaleja nyt valituiksi tulleista ainakin kuusi valtuutettua viidentoista hengen demariryhmästä. Nyt Sdp on kertonut koko ryhmän olevan hankkeen kannalla. Turun Sanomien mielipidesivulla 28.1. demarivaltuutetut Virpa Puisto ja Piia Elo kertovat molemmat omilla kirjoituksillaan vastustavansa edelleen toriparkkia. Turun YLE:n nettisivujen mukaan Sdp:n Ruth Hasan sanoo, että hän on edelleen toriparkkia vastaan, mutta myöntyi ryhmän enemmistön edessä. Elo sanoo uskovansa, että äänestäjät ovat pettyneitä demarivaltuutettujen takinkääntöön.

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf sanoo Turun Sanomissa 20.1. olevansa siinä käsityksessä, että kaupunginjohtaja tulee esittämään valtuustolle 16.2., ettei kansanäänestystä järjestettäisi. Rosenlöf kertoo kannattavansa esitystä. Virpa Puiston mukaan (TS 28.1.) kaupunkilaisia on kuultava, ja kansanäänestys asiasta järjestettävä. Olen Puiston kanssa asiasta täysin samaa mieltä. Kaupunkilaisilla, myös jo kertaalleen petetyillä demariäänestäjillä, on oltava mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Tahto ja tarve kansanäänestyksen järjestämiseksi on kaupunkilaisten taholta ilmaistu. Kuntalaisdemokratian nimissä asukkailla on oltava mahdollisuus äänestää yhdestä kaupunkinsa merkittävästä kaavaratkaisusta. Lokakuun kuntavaalien äänestyksen tulokset kun ovat salakavalasti jo kääntyneet päälaelleen.

Mette Hyytiäinen
Kaupunginvaltuutettu, vihreät