Turun opetuslautakunta hyväksyi tänään 27.5. kokouksessaan kouluverkkoselvityksen. Selvitystä on lehtien mielipidepalstoilla kritisoitu epäonnistuneeksi ja suuria investointeja vaativaksi, pääasiassa liittyen Kerttulin koulua koskevien kysymysten vuoksi. Todellisuudessa tämä kouluverkkoratkaisu on Turulle välttämätön ja vähentää huomattavasti investointitarvetta koulutiloihin.

Nyt lautakunnan hyväksymässä mallissa Kerttulin alakoulu lakkautetaan ja rakennus otetaan lukiokäyttöön. Sinne siirtyvät Kupittaan ja Aurajoen lukiot 1.8. 2012 alkaen. Kerttulin alakoulun oppilaista vain alle puolet on oman oppilasalueen oppilaita. Muut oppilaat käyvät valmistavaa opetusta ja ruotsin kielikylpyopetusta, ja tulevat eri puolilta kaupunkia. Ruotsin kielikylpyopetus sijoitettaneen uuden mallin myötä vuosiluokkien 1-6 osalta Luostarivuoren koulurakennukseen.
Ruotsin kielikylpyopetuksen vuosiluokat 7-9 toimivat jo nyt Luostarivuoressa, joten samalla saadaan toteutettua kielikylpyopetuksen yhtenäisyys. Nykyisen Kerttulin oppilasalueella asuvat lapset ohjataan asuinpaikasta riippuen joko Nummenpakan kouluun tai 1-2 –luokkalaisten osalta Seikkailupuistoon rakennettavaan monitoimitilaan ja 3-6 –luokkien osalta Luostarivuoren koulurakennukseen. Lasten koulutien turvallisuuden takaaminen on ensisijaisen tärkeää.

Aurajoen lukion siirtyminen Nummenpakalta Kerttuliin mahdollistaa oppilasaluejärjestelyt Kohmon, Hannuniitun, Pääskyvuoren, Nummenmäen ja Itäharjun alueella. Hannunniitun koulun pihalla olevista väliaikaisista parakeista voidaan luopua ja Hannunniitun koulun lisärakentamistarpeilta vältytään. Vastaavasti Kupittaan lukion muutto vapauttaa tiloja Kupittaan yläkoululle ja Vasaramäen koululle. Ratkaisulla voidaan välttää nykyisellään ahtaan koulurakennuksen lisärakentaminen. Näin ollen esimerkiksi Skanssiin tarvitaan vain 1-2 –luokkien koulutilat. Nämä ratkaisut vähentävät huomattavasti investointitarvetta.

Kerttulin koulutalon kunnostaminen lukiokäyttöön maksaa arvion mukaan reilut neljä miljoonaa euroa. Tästä noin puolet on sellaisia investointeja, jotka tiloissa olisi tehtävä joka tapauksessa, mm. wc –tilojen kunnostus sekä hissin rakentaminen. Kerttulin koulutalon kunnostaminen lukiotiloiksi tulee siis huomattavasti edullisemmaksi kuin ne investoinnit, joita toisenlaisessa ratkaisuissa tarvittaisiin esimerkiksi Kupittaalla, Hannunniitussa ja Skanssissa. Tämän kouluverkkoratkaisun myötä investointitarpeista poistuu Kupittaan lisärakennus (reilut 4 miljoonaa euroa), Hannunniitun lisärakennus (reilu miljoona euroa), Juhana Herttuan laajennustarve (noin 4 miljoonaa euroa) ja Skanssin uuden koulutalon suunnitelmaa voidaan pienentää (noin 4 miljoonaa euroa). Kerttulin koulutaloa remontoidaan noin 4,5 miljoonalla eurolla (josta siis puolet välttämätöntä joka tapauksessa) ja Seikkailupuiston koulutalon kustannus on reilun miljoonan luokkaa. Investointitarve vähenee siis noin 11 miljoonaa euroa.

Kahden lukion yhdistämisestä on arvioitu saatavan noin 250.000 euron resurssilisä. Vastaavat kokemukset eräistä muista suurista kaupungeista puhuvat vielä huomattavasti suuremmista vaikutuksista. Näin olleen yhdistämällä Aurajoen ja Kupittaan sekä Klassikon ja Juhana Herttuan lukiot saadaan siis noin 500.000 euron resurssi kohdennettavaksi lukioiden muuhun kehittämiseen.

Ratkaisu on tietysti pettymys niille noin sadalle perheelle, joiden lähikoulu Kerttulin alakoulu on. Mutta koko kaupungin kouluverkon ja sen kehittämisen kannalta ratkaisu on välttämätön, ja parantaa myös huomattavasti sekä Kupittaan lukion että Aurajoen lukion toimintamahdollisuuksia, niiden yhdistyessä Kerttulin lukioksi.

Kouluverkko tulee vielä valtuuston käsittelyyn. Lautakunnassa sitä puolsivat kaikki muut ryhmät paitsi Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit.